About

“Hai să-ți povestesc ceva!

Prima ediţie a Festivalului de Poveşti din Transilvania la Cluj

Clujul va găzdui prima ediţie a Festivalul de Poveşti din Transilvania la finele acestei săptămâni, sâmbătă şi duminică (23 şi 24 martie), la  Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Evenimentul vine în continuarea Zilei Mondiale de Spus Poveşti, sărbătorită în 20 martie, şi va reuni o serie de reprezentaţii, workshopuri şi expoziţii pentru familii şi copii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani. Organizatorul principal al evenimentului este Centrul de Voluntariat Cluj.

Fie că vă vor face să râdeţi, să plângeţi, sau să săriţi în sus de bucurie, magia ascultării unei poveşti este înţeleasă de către oricine, tânăr sau bătrân, oriunde în lume. În ultimii ani, festivalurile de spus poveşti au devenit populare în diferite oraşe din lume, de la Tennessee şi Edinburgh, până în Singapore şi Tel Aviv.

Festivalul Poveştilor din Transilvania 2013 aduce laolaltă artişti, designeri, performeri-povestitori internaţionali experimentaţi, companii teatrale, dar şi şcoli, centre culturale. Evenimentul îşi propune să trezească interesul pentru spunerea de poveşti, începând cu generaţiile tinere, aducând Clujul pe harta internaţională a manifestărilor de profil.

Lista participanţilor include performeri internaţionali din domeniu, incluzându-l pe  Ben Haggarty, povestitor din Marea Britanie, cunoscut pentru reprezentaţiile sale jucăuşe inspirate din poveşti fantastice, povestiri populare, mituri şi epopei. Gottfrid van Eck, un povestitor experimentat olandez şi cântăreţ profesionist la clarinet, va participa de asemenea la festival. Autorul unor colecţii de şi legende şi povestiri evreieşti est-europene, el combină muzica balcanică klezmer  cu povestirile şi poveştile româneşti.

Păpuşarii de la Teatrul Puck, studenţii de Facultăţii de Teatru şi Televiziune ai Universităţii Babeş-Bolyai şi ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” vor oferi o serie de reprezentaţii şi workshopuri. Printre ateliere se numără unul dedicat tăieturii de hârtie, oferit de Institutul Confucius, unul de carte comică ilustrată, oferit de Clubul Comic Cluj, respectiv unul dedicat realizării de măşti, oferit de Casa do Brasil.

Publicul va avea acces la jocuri supradimensionate (ex. şah) oferite de Miracolix, la un loc de joacă pregătit de Playful Learning Center şi o cabina foto interactivă oferită de Transylvania College.  Vizitatorii se vor putea implica în „Post a Story” – un proiect artistic pregătit de De Scris Penshop şi vor putea vizita un colţ de lectură şi de terapie prin artă, amenajate de Librăria Independentă Bookstory. De asemenea, vizitatorii vor avea şansa să exploreze muzeul prin „traseul povestirii” – o călătorie fascinantă în timp, prin care vor descoperi secrete ascunse, poveşti şi mituri ale Transilvaniei care sunt ascunse în expoziţia muzeului. De asemenea, în completarea acestui şir fantastic de reprezentaţii, copiii cu vârste cuprinse ȋntre 9-16 ani sunt invitaţi să vină pe scenă prin Competiţia Tânărului Povestitor al Anului.

 

Advertisements